AUREUM Saxophon Quartett

golden roots

 

sobota 10. června 2023 v 18:00 hodin

Horácká galerie Nové Město na Moravě

Martina Stückler

Johannes Weichinger

Viola Jank

Lukas Seifried

AUREUM kvartet se pohybuje mezi tradicí a modernou bez toho, aniž by se jednou z nich nechal svazovat či omezovat. Všechny čtyři umělce pojí jejich záliba v kombinaci různých druhů repertoáru (klasická hudba, jazz, weltmusik, crossover a volksmusik), který prezentují svým posluchačům na špičkové úrovni. V kombinaci s obsazením čtyř saxofonů se jedná o zcela mimořádný hudební zážitek.

Členové kvarteta Martina Stückler (sopránový saxofon), Johannes Weichinger (altový saxofon), Viola Jank (tenorový saxofon) a Lukas Seifried (barytonový saxofon) se potkali během studií na hudební univerzitě ve Vídni. Od roku 2015 vystoupili na podiích různých prestižních hudebních domů (Musikverein a Konzerthaus Wien, Festspielhaus Salzburg, Porgy & Bess Club) a mezinárodních festivalů. 

S jejich programem Golden Roots mají v sezóně 2022/23 naplánované koncerty kromě Rakouska také v Estonsku, Tunisku, Vietnamu či Singapuru.

 

Martina Stückler, sopránový saxofon

Martina se narodila v roce 1990 ve Wolfsbergu v Korutanech. Svou vášeň pro saxofon objevila v devíti letech. Studium klasického saxofonu a hudební výchovy absolvovala s vyznamenáním na Univerzitě múzických umění ve Vídni u profesorů Oty Vhrovnika a Barbary Strack-Hanisch. Od roku 2019 zde působí jako odborná asistentka a vyučuje na Hudební škole Johanna Sebastiana Bacha ve Vídni. Martina získala řadu ocenění v soutěžích jako např. Allegro Vivo, International Music Competition Svirel, Grachtenfestival Amsterdam, Alpen-Adria CompetitionRising Stars Grand Prix Berlin. Jako sólistka i jako orchestrální hudebnice vystupovala Martina s Vídeňským komorním orchestrem, Carpe Diem Synfonieorkest, Riga Chamber Winds a dalšími. Kromě toho Martina hostuje u orchestrů Wiener Philharmoniker, Wiener SymphonikerRadiosymphonie Orchestr Wien.

 

Johannes Weichinger, altový saxofon

Johannes se narodil v roce 1994 v Dolním Rakousku. V šesti letech začal hrát na klavír, ale brzy se rozhodl vyměnit jej za saxofon. V roce 2013 začal studovat klasický saxofon na Univerzitě múzických umění ve Vídni u profesorů Oty Vrhovnika, Barbary Strack-Hanisch a Michaely Reingruber. Od roku 2015 také studoval jazzový saxofon u Klause Dickbauera a Clemense Saleského. Obě studia v roce 2021 absolvoval s vyznamenáním. Johannes vyučuje hudbu na Sonderpädagogischen Zentrum Wien Meidlin a získal několik ocenění v soutěžích jako např. Prima la Musica. Je činný jako sólista i komorní hráč a natočil řadu CD i rozhlasových a televizních nahrávek. Johannes je také členem kapel Die RanzlerDie MusikKanten.

 

Viola Jank, tenorový saxofon

Viola se narodila v roce 1996 v Dolním Rakousku a bylo jí osm let, když začala chodit na hodiny klavíru. Od deseti let se pak věnuje hře na saxofon. Od roku 2014 studovala klasický saxofon u Barbary Strack-Hanisch a hudební pedagogiku na Univerzitě múzických umění ve Vídni. Oba obory absolvovala s vyznamenáním v letech 2020 a 2022 a navíc také studuje biologii na Vídeňské univerzitě. Viola získala řadu soutěžních ocenění např. na Prima la Musica, Allegro Vivo, Musica Juventutis a dalších. Jako sólistka a orchestrální hudebnice vystoupila například s Tonkünstler Orchestr Niederösterreich, Orchestra Academy Schleswig-Holstein, Wiener Symphoniker.

 

Lukas Seifried, barytonový saxofon

Lukas se narodil v roce 1990 ve Vídni. Hudba ho provází již od raného dětství, na saxofon pak začal hrát v deseti letech. Vystudoval hudební vědu na Vídeňské univerzitě a klasický saxofon s hudební pedagogikou na Univerzitě múzických umění ve Vídni. Lukas působí jako hudební pedagog a učitel saxofonu a hraje v různých souborech a orchestrech, např. v Tonkünstler Orchester Niederösterreich, Akademischen Bläserphilharmonie Wien, Wiener Orchesterverein a dalších. Dále se věnuje korutanské a vídeňské lidové hudbě a působí jako hráč na vídeňskou „Schrammel“ harmoniku. Vedle hraní hudby pracuje i jako muzikolog na Arnold Schönberg Centre ve Vídni.

 

Web: www.aureumsaxophonquartett.com

 

Program

Bramboracky Marsch
Florian Bramböck

 

Z časů Holbergových
Edvard Grieg (arr. Maarten Jense)
I. Preludium, Allegro vivace
II. Sarabande, Andante
V. Rigaudon, Allegro con brio

 

Klavírní sonáta č. 8 c-moll, op. 13 (Patetická)
Ludwig van Beethoven (arr. Leonhard Paul)
III. Rondo

 

Grid
Gerald Resch

 

Knödelpolka
Christof Dienz (arr. Johannes Weichinger)

 

Spain
Chick Corea (arr. Philip Marillia)

 

*****

 

Weingalopp
Traditionell (arr. Rudi Pietsch & AUREUM)

 

Meraner Jodler, Steirer, Ischler Schleuniger
Traditionell (arr. Rudi Pietsch)

 

Surivisation
Christian Maurer

 

Song for Japan
Steven Verhelst (arr. Tetsuya Watanabe)

 

Libertango
Astor Piazzolla (arr. AUREUM)

 

Imaginary Dances
Philippe Geiss

O albu

Aureum Golden Roots

Golden Roots

Vydáno: 8. 5. 2022

„Mám rád saxofonová kvarteta – když hrají tak úchvatně jako AUREUM, skladby jsou zajímavé a aranže zní jako by byly napsány přímo pro saxofon, pak je všechno zlato, co se třpytí.“

Leonard Paul, trombonista, skladatel a aranžér

Golden Roots jsou tradice i modernost. Lidová a umělecká hudba zde nejsou protiklady, ale jsou spíše zdrojem a neustálým vývojem. A to na nejvyšší umělecké úrovni.

Zakoupení vstupenek

Ceny vstupenek:
250 Kč v předprodeji do 7. 6. 2023, 23:30 h,
300 Kč od 8. 6. a v den konání na místě.

Vstupenky jsou prodávány v síti smsticket.

Zakoupení je možné také v Informačním centru Nové Město na Moravě, Vratislavovo náměstí 114.

Koncert mediálně podporuje Rakouské kulturní fórum v Praze.

Ke stažení: plakát PDF / plakát JPG